Berken multiplex is een van de beste plaatmaterialen dankzij de combinatie van vele kwaliteiten. Mooie tekening, hoge waterbestendigheid, een grote verscheidenheid aan maten en soorten en diktes, samen zorgen deze eigenschappen ervoor dat berken multiplex TOP is.

We presenteren u 5 manieren om berkenmultiplex te gebruiken; in constructie, interieurontwerp, kinderspeelgoed, boten en vliegtuigen.

Bouw

Berkenmultiplex wordt veel gebruikt in de bouw – het kan worden gebruikt voor betonbekistingsplaat. Voor wanden en vloeren vanwege de hoge repetitiefactor waardoor het uiteindelijk toch een goedkope plaat is.

Interieur

Tegenwoordig gebruiken moderne interieurontwerpers multiplex in het interieur in loftstijl en Scandinavisch minimalisme – een grote evolutie in onze relatie met multiplex in design sinds de 20e eeuw. Berkenmultiplex is ideaal voor houten lambrisering op muren, plafonds en als oppervlak van ingebouwde kasten.

De natuurlijke houtafbeeldingen op het oppervlak van multiplex passen perfect bij minimalistische meubels in lichte kleuren en bij de hardere textuur van een zichtbare steen.

Meubilair

Zoals we al zeiden, wordt berkenmultiplex vaak gebruikt als meubelgevel in veel interieurstijlen. Multiplex blijft het meest populaire materiaal voor kantoormeubilair. Maar dat wil niet zeggen dat multiplex alleen is voorbehouden aan kantoren; het wordt net zo veel gebruikt in meubels met buigelementen. Multiplex werd gebruikt in de legendarische kruk gemaakt door Alvar Aalto en door IKEA gereproduceerd in miljoenen.

Speelgoed

Het favoriete speelgoed van hipsters blijft het skateboard. In 1973 werd het eerste skateboard geproduceerd en vanaf dat moment groeide de industrie met de introductie van het longboard en het Penny board. Het meest traditionele materiaal dat wordt gebruikt bij de productie van skateboard is echter multiplex. Multiplex wordt ook veel gebruikt bij de productie van kinderfietsen en het Van Gogh museum in Amsterdam produceerde ecologische fietsen met reproducties van Van Goghs schilderijen.

Multiplex wordt ook gebruikt bij de productie van militair geïnspireerd speelgoed; tanks, vliegtuigen en schepen, van de eenvoudigste tot de meer gedetailleerde modellen. Berken multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktematen vanaf 2 mm, waardoor de kleinste details kunnen worden geproduceerd.

Boten en vliegtuigen

Nu het meest interessante gebruik van multiplex. Na behandeling van berkenmultiplex met Bakelit neemt de waterbestendigheid toe tot 100%. Hierdoor wordt multiplex een zeer betrouwbaar en duurzaam materiaal dat ideaal is voor motorboten. Boten van dergelijk triplex kunnen meestal worden gehuurd bij elk openlucht activiteiten centrum en bij resorts aan het meer.

Een ander verhaal is dat van triplex dat wordt gebruikt bij de productie van vliegtuigen. In de USSR werd triplex voornamelijk gebruikt voor de productie van het lichaam van stille nachtbommenwerpers; kleine vliegtuigjes met multiplex lichamen worden tegenwoordig nog steeds gebruikt voor het bemesten van landbouwgronden. Er werd zelfs wat vuurvast multiplex gebruikt bij de productie van grotere Candid-vliegtuigen.

Momenteel wint vuurvast multiplex aan populariteit in Europa in verband met de toenemende veiligheidsnormen bij de constructie en organisatie van multifunctionele ruimtes en gebouwen, waaronder scholen, bioscopen, zwembaden en kinderinstellingen.